במאמר זה נעזור לכם להבין מהו עובש, ממה הוא נוצר, למה הוא גורם, איך מטפלים בו ,איך הוא משפיע עלינו ועל הבריאות שלנו, וכיצד אנחנו ב- MSGROUP בעזרת טכנולוגית ODOROX הידרוקסיל הייחודית שלנו מציעים טיפול נגד עובש ומניעת עובש.
עובש נמצא סביבנו הרבה יותר ממה שאנחנו מדמיינים. כן, אנחנו רגילים לעובש בתקרה, עובש במקום העבודה, עובש בארון, עובש באמבטיה ,ובעיקר עובש במזון. אך עובש מתחבא ומתפשט במקומות שאנחנו לא בהכרח מודעים אליהם. עובש מסוכן לנו יותר ממה שאנחנו יודעים, ועל כן כינסנו את כל המידע שיכול לעזור לכם להבין על מה בעצם מדובר, ומה אנחנו יכולים לעשות נגד עובש.
אז מהו עובש?
עובש הוא סוג של פטרייה אשר מכסה משטחים שונים. העובש כפי שאנו מכירים בחיי היום יום, מופיע בדרך כלל על גבי מזון או משטחים שונים כגון: קירות, ארונות, תקרה וכד’. עובש במזון מכיל לעיתים קרובות עוד חיידקים רבים.
העובש מכיל לעיתים קרובות נבגים, המהווים שלב מיוחד במחזור החיים של הפטריות. המושג נבג מקושר רבות למחלות הנגרמות על ידי חיידקים, אך עיקר הבעיות הבריאותיות כתוצאה מעובש עלולות להיגרם לאנשים בעלי מערכת חיסון חלשה וכן ללוקים בבעיות במערכת הנשימה. עובש עשוי לגרום לפירוק ביולוגי לא רצוי של חומרים טבעיים, לדוגמה; אוכל מקולקל, ומכאן חשיבותו לשימור מערכות ביולוגיות. מכיוון שעובש יכול לגדול גם על אוכל, הוא עשוי להפוך אותו לעיתים רחוקות לרעיל, לכן הוא גורם מרכזי להשחתת מוצרי מזון ומחלות. לעובש שימושים בתעשיית המזון, במחקר וברפואה.
חשוב לא להסתמך על מראה עיניים בלבד – אלא לנסות ולזהות גם ריח של עובש. לעתים מתפתח עובש בבית אך איננו מסוגלים לראותו מפני שהוא מסתתר בתוך רהיטים או מאחוריהם, מאחורי לכלוך, טפט או צבע או במקום אחר החבוי מן העין. אולם גם במקרה כזה, ריח של עובש – ריח טחוב של רטיבות של עומדת – יכול להעיד על הימצאותו בקרבת מקום.
באיזה טמפרטורה עובש מת?
מכיוון שרוב סוגי העובש לא שורדים בטמפרטורה הנמוכה מ-4 מעלות צלזיוס, משתמשים בטמפרטורה זו כדי לשמר אוכל. בתנאים סביבתיים שאינם מאפשרים גדילה, העובש ישאר בחיים אך במצב רדום בטווחי טמפרטורה ולחות רחבים, כתלות בזן. עובשים מסוימים יכולים לשרוד תנאים סביבתיים קשים ביותר, כמו משטחי הקרח באנטארקטיקה, תמיסות מאד חומציות, סבונים אנטי-חיידקיים ואפילו בדלק מטוסים.
עובש הוא מפגע בריאותי ששומר על פרופיל נמוך ומצליח להפוך דירות ומשרדים ל-"בתים חולים" מבלי שהמשתמשים בהם יודעים מה פגע בהם. אנחנו בדרך כלל שמים לב רק כאשר יש עובש בקירות או עובש בתקרה, אך למעשה מושבות עובש מתפתחות על כל משטח לח וחשוך. מושבות עובש בלתי נראות משחררות "עננים" של נבגים מיקרוסקופיים הגורמים למנעד רחב של מצבים רפואיים – ממחלות כרוניות ועד למחלות קטלניות. עובדים במשרדים בהם ישנו עובש במזגן, סובלים מכאבי ראש ומעוד תופעות קשה להגדרה, שמקורן באוויר עתיר נבגים רעילים.
ישנן פטריות נפוצות כמו פטריה בקיר אשר שכיחה במטבח ובאמבטיה שנקראת סטאקיבוטריטיס (בדרגת סיכון הגבוהה ביותר). היא מצויה בסביבת טפטים, קרטון ופאנלים מעץ רטובים. סטאקיבוטריטיס מייצרת "רעל" מסוכן, שחודר דרך הנשימה, מונע סינתזת חלבונים חיוניים וגורם לשינוים בחומר הגנטי. עובדי משרדים בהם קיים עובש זה שאינו נראה לעין סובלים בדרך כלל מעייפות והרגשה כללית רעה. הנבגים מדכאים את המערכת החיסונים והרופאים אינם מזהים את הסיבה. גם אספרגילוס פאמיגטוס שייכת לקבוצה זו ומתקיימת על צמחים ויונקים.
האם עובש מסוכן לבריאות?
עובש מופיע רבות בטבע, ונבגים הם רכיב שכיח באבק. עם זאת, כאשר כמות הנבגים רבה, הם עלולים להיות מסוכנים לבני-אדם ועשויים לגרום לאלרגיות ולבעיות במערכת הנשימה. בנוסף, כאמור, עובשים שונים מייצרים רעלנים אשר עלולים להיות מסוכנים לבני-אדם ולחיות בבליעה ובנשימה. לא כל סוגי העובש רעילים, והמושג "עובש רעיל" מתייחס לזנים ספציפיים בלבד. מחקרים שונים טוענים כי חשיפה לרמה גבוהה של רעלנים שמקורם בעובש עשויה להוביל לבעיות עצביות ובמקרים חמורים אף למוות. חשיפה לטווח ארוך, לדוגמה, עובש בבית, עשויה להיות מזיקה באופן מיוחד.
סוג העובש הרעיל ביותר לבני אדם הוא עובש שחור – קבוצת פטריות קיר מגוונת המתפתחת במקומות רטובים, שהמשותף ביניהן הוא הצבע השחור, אם כי רק זנים מסוימים רעילים וגורמים למחלות חשוכות מרפא ולמוות. כל הפטריות יוצרות גופיפים הנקראים נבגים לצורך רבייה. נבגים אלה המשתחררים לאוויר, הם אלו שגורמים לנזק כשאנשים נושמים אותם. הנבגים עמידים מאוד, לאורך עשרות ומאות שנים הם שורדים גם בתנאים קשים, חלקם אף שורדים קרינה רדיואקטיבית, על-סגולית או לחץ אטמוספירי.
אלרגיה לעובש – יש דבר כזה?
אכן יש. סימפטומים לאלרגיה לעובש הם בין השאר; עיניים לחות, שיעול, כאבי ראש ומיגרנות, בעיות בנשימה, עייפות, אף סתום והתעטשויות לעיתים תכופות. עובש גדל בעיקר באזורים לחים ורטובים ובמרתפים, לכן ניתן למנוע את התפשטותו ובכך את ההשפעות המזיקות שלו באמצעים פשוטים. הפעולה החשובה ביותר נגד עובש היא ניקוז הרטיבות ובכך למנוע את הלחות, לאחר מכן יש לאוורר את הסביבה. בנוסף ישנם כימיקלים שונים היכולים לפגוע בעובש וכן גישות מניעתיות וטיפוליות המבוססות על הזרמה של פרוביוטיקה לחללים בהם עלול להתפתח עובש או כאלו שכבר התפתח בהם עובש. ניתן לנצל את רעילות העובש לטובת בני-אדם ליצירת תרופות אנטיביוטיות כמו פניצילין.
הרעלת עובש
עובש רעיל הנו בעיה בריאותית היכולה לגזול מכם את הכוחות הפיזיים ולהותיר אתכם פגועים עם מחלות גופניות.
כאשר העובש נשאף אל תוך הריאות, הוא מותיר את החותם שלו במגוון דרכים. מיקוטוקסינים (Mycotoxins) נוצרים מעובש ורבים מהם ניתן למצוא בשתן, בצואה וברוק שלכם.
החשיפה לעובש יכולה ליצור בעיות בריאותיות המבלבלות רופאים ומומחים, מכיוון שהן נראות שונה מאדם לאדם. התופעות הפחות קשות הן דלקות ועלייה בדרגת הרגישות לאלרגיות. כשהתופעות הקשות יותר הן אסטמה, עקה חמצנית (oxidative stress-מצב שבו הגוף לא מסוגל להתמודד עם כל הרדיקלים החופשיים) ואפילו בעיות במערכת החיסונית.
סימפטומים שכיחים לעובש שחור הם אלרגיה, הפרעת נשימה, סינוסיטיס, גירוי עיניים וגרון, שיעול, עייפות כרונית, ותלונות מסתוריות ללא הסבר רפואי. המסוכנת בפטריות היא סטקיבוטריטיס, הקשורה לאלרגיה, למחלת כבד ואף לנזק למערכת העצבים ומוות. אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה רגישים יותר לנבגים אלו. חשיפה ממושכת לריכוז נמוך גורמת להתפתחות רגישות יתרה שעלולה לגרום בעתיד לתגובה אלרגית קטלנית
אנשים שונים נבדלים במידת רגישותם לעובש, ואלה שמערכת החיסון שלהם מוחלשת נוטים יותר מאחרים לפתח תסמינים. מחקרים שנערכו בארצות הברית מעריכים שכ-5 אחוזים מהאוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם מתופעות כלשהן של מערכת הנשימה הנובעות מאלרגיה לעובש.
פרופ' צבי שבת, מוסמך לבריאות הציבור, בעל דוקטורט במדעי בריאות הסביבה ומרצה בכיר בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ניו יורק כותב באחד ממאמריו …"על הקשר הסיבתי בין חשיפה למיקוטוקסינים (רעלנים) שנוצרים על ידי עובשים רעילים, לבין תופעות תחלואה קשות כגון שכחה, עייפות כרונית או רעד, יש ספרייה שלמה ועולם מחקרי שלם", אנשים הנחשפים לאורך זמן לסוגי עובש מסוכנים כגון סטקיבוטריס(Stachybotrys) , אספרגילוס (Aspergillus), או קטומיום(Chaetomium) , עלולים לסבול מאינספור תסמינים ומחלות, בהם ברונכיטיס כרונית, פגיעה בכושר הלמידה, ליקויים נפשיים, בעיות לב, סרטן, טרשת נפוצה, עייפות כרונית, זאבת, דלקת מפרקים שגרונית, דימום בריאות ועוד.
"לא מדובר רק בתופעות נשימתיות. אלו מהוות חלק מסך כל התופעות. אנשים מגיעים אל הרופא עם רעד בגלל עובש שתוקף את מערכת העצבים, שמאובחן כפרקינסון. חלק אחר מרעיל את המוח ואנשים סובלים מחוסר ריכוז, מבלבול, איטיות בתגובות ועוד" כותב שבת.
עובש בסביבת העבודה
מקרה אמיתי שארע במקום עבודה שמטעמים מובנים לא נחשוף במאמר זה:
לאחר תלונות מצד עובדים על ריח לא נעים במבנה, נדלקה נורה אדומה ומנהלי החברה החליטו לא להסתפק בצבעים ובטייחים. הם הזמינו בדיקה לאיתור מזהמים מיקרוביולוגיים.
תוצאות הבדיקה הדהימו את ההנהלה. כמויות גדולות של עובש מסוכן התגלו במבנה וביניהם אספרגילוס (Aspergillus) שיש לו פוטנציאל מסרטן, ועובשים אחרים הידועים כגורמי זיהום ריאתי.
בעקבות הממצאים, נאלצה החברה לפנות את המבנה. למקום הוזמנו מומחים לשיקום מבנים, שבמשך כמה שבועות הכשירו אותו מחדש. לעובדים שהתלוננו על גירויים בעיניים ובדרכי הנשימה נערכו בדיקות רפואיות,
טיפול בעובש
אם אתם מגלים שאתם רגישים לעובש או שנחשפתם לעובש רעיל, ישנם מספר דברים שאתם יכולים לעשות על מנת להתחיל להרגיש טוב יותר ולהשיב את בריאותכם למסלולה התקין.
קודם כל, עליכם לצאת מהסביבה שבה נמצא העובש. אתם לא יכולים להקריב את הבריאות שלכם בין אם המשמעות היא לצאת מהבית או להישאר מחוץ לבניין שאתם עובדים בו.
בנוסף, אנחנו ב- MSGROUP רוצים בראש ובראשונה לשמור על הבריאות שלכם. היום, יותר מתמיד אנחנו לא יכולים להתעלם מהחשיבות הגדולה של הקפדה על בריאות וניקיון בכל מקום- בבית, בעבודה, בסופר ובכל מקום שאנו יכולים להמצא בו.
אנחנו גאים לספר שכבר היום נהנים מטכנולוגית ODOROX הידרוקסיל שלנו עשרות מוסדות וחברות ברחבי הארץ. אנו מעמידים לרשותכם את כל הטכנולוגיות שברשותנו כדי להפוך כל חלל שתרצו לנקי ובריא ככל האפשר.